28 januari 2012

Träningspaus

Sedan tisdagens hårda styrke- och löpträning har jag haft en svidande hals vilket har gjort att jag inte vågat trotsa träningsvärken resten av veckan. Tills igår, då jag simmade 1000 m i Stadsparksbadet. Det kändes bra men idag är förkylningen värre. Nu vågar jag inte träna med någon hög puls på ett tag. Tror nästa vecka blir en vilovecka. Bara det räcker med det, så jag inte tappar formen. Håll tummarna!

24 januari 2012

Kläder för vintercykling?

I lördags hade dom en liten träning på Allebike som jag inte kunde vara med på. Det fick mig dock att fundera lite på vad jag har att ta på mig om det är kallt. Igår kväll var det konditionsträning i skidspåren runt Ymerstugan, där hade jag gärna varit med men jag var även där osäker på klädseln.

Jag gick ändå ner i källaren igår och letade fram längdpjäxorna, hittade dom i samma påse som dom legat de senaste 10 åren och tog med upp till hallen. Satte mig och provade dom - passade fint. Dessvärre fastnade sulan i golvet. Tydligen var skorna så gamla att gummit i sulan hade vulkat upp sig eller nå't, så det var en härligt halvkletig sörja som gick att bryta upp i delar. Vete f-n hur det blir nu. Skidåkning känns bara halvaktuellt om jag blir tvungen att köpa nya pjäxor( ser nog ut som att jag i så fall måste köpa skidor också då jag har gamla prylar med gamla råttfällebindningar, verkar som pjäxorna som säljs nu är för nyare bindningstyper). Bättre lägga dom pengarna på träningskläder - och det var ju där detta inlägget började.

Längst in hamnar i vanlig ordning bibs och tröja i funktionsmaterial. Utanpå tröjan en varm tröja i - tja, vadå? Går det bra med en tröja i bomull där? Den suger åt sig fukten som funktionströjan transporterar ut, blir det rätt? Eller Craft-underställ? Men det släpper väl också igenom fukten? Nej, jag tror på bomullströja med lång ärm. Och utanpå den en jacka av något slag. Jag har en halvvarm jacka som jag tror skulle kunna funka. Vinden stoppar den och den värmer lite grann. Den är ingen regnjacka - stoppar väl ett duggregn men inte mer. Som sagt - jag tror den funkar.

Då har vi överkroppen klar - vad gör man med benen? Utanpå bibsen kan jag nog dra ett Craft-underställ, eller ett par jogging-tights. Men vad tar jag utanpå dom? Där går jag bet. Får väl kolla med cykelgalningen vad han brukar ha när han cyklar till jobbet. Bra grejer för cykling kanske går använda vid skidåkning också. Däremot gäller inte nödvändigtvis det omvända då man kan ha löst åtsittande byxor vid skidåkning men jag vet inte hur det funkar vid cykling. Jag skulle kunna ta termobyxorna och sticka ut på skidor men jag tror inte det funkar på cykeln. Så för att kunna vintercykla behövs troligen något för att värma benen - och ett par dubbdäck till den cykeln, om jag inte nöjer mig med att cykla grusväg med pendlarjätten. Är dock skeptisk till det alternativet, då jag hade mycket problem med att fötterna halkade av tramporna när jag cyklade hem igår eftermiddag.

Fötterna, ja - cykelskorna är ju inte direkt varma. Väldigt tight passform också, så några tjocka strumpor går inte i. Dags att köpa skoöverdrag kanske, då kan jag ju slippa bli så blöt om fötterna på höstträningarna också. Om det funkar med samma överdrag som köld- och fuktskydd?

Summering:
- benen: benvärmare ca 250 SEK
- fötterna: skoskydd ca 200 SEK
- dubbdäck ca 1000 SEK
- händerna: handskar ca 200 SEK
SUMMA ca 1500 SEK

Tja - det blev ju inte gratis. Ett skidset kostar minst 1500 SEK, så det är ju ungefär samma. Nja - det tål att funderas på ett tag till. Det är varmt och skönt i källaren där jag tränar nu...

19 januari 2012

Tung träning

Så har man kämpat en stund i källaren igen. Idag hade jag tänkt se om jag kunde pressat mig hårt ett par gånger och sett om jag kunde komma över 200 och bevisa att jag har haft fel om min maxpuls. Det gick inget vidare. Tisdagens pass verkar ha suttit i benen. Det kändes rätt segt när jag drog igång uppvärmingen, men det brukar det göra. Jag cyklar ju hem från jobbet på eftermiddagen och har en liten stigning där pulsen aldrig är med, så det brukar fixa lite syra i låren. Normalt sett får jag bort den på de första 2-3 minuterna, men idag var det annorlunda. Jag satt och såg pulsen öka och väntade på den där känslan när äntligen musklerna får matat bort mjölksyran och kan jobba igen. Den kom aldrig. Visst - det släppte lite grand, sådär att jag kände att jag efter 5 min kunde fortsätta ett tag till. Vid 9 min drog jag ner lasten lite för att samla kraft inför ett tänkt maxintervall. Efter 1 min drog jag upp lasten och började ta i. Det funkade inte - jag ville helst sluta helt och hållet. Häll ut i en minut, se'n vilade jag en och försökte igen. tvärstopp - gick precis hålla en minut. Se'n blev det inga mer försök, bara lite slötrampning för att passet åtminstone skulle bli 20 min långt.
Trött och matt gick jag över till crosstrainern och valde ett program som brukar kunna ge ett bra pulslyft. Det gick lika bra där som på cykeln. Efter 9 min ville jag bara kliva av. Tog mig igenom, men det var ingen njutning. Nu blir det vila fredag och lördag, så får vi se om jag tar ett snällt pass på söndag.
Nu hoppas jag maskinen med mina träningskläder är klar så jag kan hänga upp och sedan gå och lägga mig. Godnatt!!

18 januari 2012

Reklamen borta!

Nu har jag tagit bort reklamen från sidan. Det var ett litet test av ren nyfikenhet. Jag lade till reklamen för någon vecka sedan, det har hittills genererat c:a 2kr i intäkter. Inte så mycket - dessutom är jag rädd för att jag själv står för en del av det - och det är inte riktigt enligt avtalet man accepterar. Så för att inte hamna i bråk med Google AdSense har jag stängt av dom. Det blev ju ändå mest bara bantningsannonser och det är inte vad jag hade hoppats på. Tyvärr fick jag inte välja - hade jag fått välja skulle det varit cykel- och annan sportutrustning. Nå - nu är det väck i alla fall. Så många läsare verkar jag ändå inte ha...

Tröskelvärde?

Igår kväll tänkte jag ta reda på min mjölksyratröskel. Enligt förslag på nätet skulle man kunna göra detta genom att efter 10 min uppvärmning köra så hårt att man precis orkade med 20min, mjölksyratröskeln ska sedan vara snittpulsen under det 20-minuterspasset. Det stod också att tröskeln normalt ligger runt 90% av maxpuls (min maxpuls 200 -> LT ~180). Alltså drog jag igång med en "halvhård" uppvärmning eftersom jag inte ville den skulle vara för snäll så pulsen inte var tillräckligt hög när själva tröskeldelen började. Efter 10 min låg pulsen runt 175 och smög sakta uppåt, så jag behöll den belastning jag hade och trampade vidare. Sakta men säkert smög pulsen uppåt. När den gick över 190 efter runt 15min av de 20 blev jag orolig att jag skulle gå i taket och sänkte lasten lite. Ganska snabbt började pulsen då sjunka igen, så efter 2 min höjde jag igen, då smög pulsen åter uppåt och låg i slutet strax över 190. Vid det laget kändes det en del i låren, men inte den där typiska brännande känslan som jag förknippar med mjölksyra.
Jag klev av testcykeln och gick över till crosstrainern för ett litet nervarvningspass, valde ett program som såg rätt snällt ut. 4min 120W, 4min 160W, 4min 200W och se'n neråt igen. Det "snälla" passet gav ett snitt på 181 och toppade på 188 och kändes inte särskilt jobbigt. Visst, jag svettades ymnigt, men flåsade inte mycket. Och efteråt kändes allt bra.
Vad drar jag då för slutsats? tja - min mjölksyratröskel måste ligga strax över 190, annars skulle det ju inte känts så lätt att stå och trampa där. Frågan är då om jag verkligen har en tröskelpuls på mer än 95% av max, eller om min maxpuls ligger över 200? Antagligen det senare alternativet. Hur som helst, jag vet nu att jag orkar ligga på 180 i puls längre perioder i sträck utan att det blir för mycket. Kan vara bra att veta när man är ute och leker - och vid eventuella tävlingar framöver.
Jämna kurvor
TC pannrummet - tröskeljakt av ledzled på Garmin Connect - Detaljer
CT i källaren av ledzled på Garmin Connect - Detaljer

17 januari 2012

Ooops...

Det blev ingen träning igår kväll. Ajajaj - jag som hade laddat med Toblerone...
Ikväll är det hustrun som kör kvällshanteringen med junior, då får jag tid att träna. Tänkte börja med ett 30 min pass på testcykeln för att försöka få fram min mjölksyratröskel(mest för att jag är nyfiken - utan tävlingsambitioner behöver jag inte planera min träning utifrån pulszoner osv) och sedan 20 eller möjligen 30 min på Crosstrainer. Beror lite på vilket program jag väljer. Det svåra med CT kommer efter en hög belastning. När lasten plötsligt sjunker men svänghjulet snurrar på i 90-tempo känns det som maskinen försöker sparka av mig. I det läget är det fruktansvärt jobbigt att hålla tempot - och meningen med intervaller är ju att man ska vila på vilodelarna...jag får som sagt se. Efter 30 min tröskeljakt kan det hända att jag är för trött för några hårda grejer. Brukar ändå kännas bra att varva ned på CT, bättre än att bara sluta och sedan försöka stretcha ner musklerna.
Nå, rapport om kvällens träning kommer. Nu åter till "bits and bytes". Tjipp tjipp!

16 januari 2012

Träning ikväll!

Har laddat upp med lite Toblerone så jag har energi till träningen ikväll.

11 januari 2012

Skulder och överskott efter långledigt

Ack ja - det kostar på att vara långledig. I november konstaterade jag glatt att min träning och kost hade hjälpt mig under det halvmagiska 75kg-strecket, om ock endast vid ett tillfälle. Jag låg i alla fall rätt stadigt runt 76kg.
Efter jul och nyår hade vikten smugit uppåt mot 80-strecket men även vänt tillbaka till 77-78 så det kändes som att jag nog snart skulle vara nere runt 75 igen. Jag har ju kommit igång bra med träningen igen, så här förbränns ju massor... Döm om min förvåning när jag i måndags klev på balansbrädan på vårt Wii och det upplyste mig om att jag åter nosade på 80kg!
När jag tänker efter är det ingen direkt överraskning, eftersom vi hade en trevlig söndagkväll med bowling, god mat, fika och godis. Det som chockar mig är att det skiftar så mycket. Men antagligen ligger jag på ett energiöverskott efter de många dagarna med fika och godis och minsta tillskott ger väl en rejäl knuff. Om några veckor har förhoppningsvis kroppen kommit tillbaka till den balans och förhöjda förbränning jag verkar ha haft under senhösten.

Något som också verkar behöva balanseras igen är sömnen. Igår kväll skulle jag natta sonen vid 20-tiden. Hustru och dotter hade redan gått upp och lagt sig, utmattade, och jag kände själv att ögonlocken var väldigt tunga. Därför skyndade jag mig att få disken avklarad och tänderna borstade innan jag gick in till den lille mannen. Det visade sig vara ett klokt drag. Av träningen jag egentligen hade tänkte mig blev inget - jag var inte upplagd för träning när jag vaknade kl 4 i morse av att mobilen ville ha batteriet laddat. Jag hämtade en laddare, pluggade in mobilen och lade mig i dotterns säng - den var ledig eftersom hon hade somnat i min säng på kvällen. Jag hade inga problem att somna om. Alltså sov jag från 21 till 06 inatt. Hoppas sömnskulden är betald nu. Känns inte riktigt så just nu - ögonlocken är tunga och paltkoma kan det ju inte vara efter bara 4hg blandad sallad. Men ikväll hoppas jag i alla fall hinna träna innan jag lägger mig. Det känns så gott i kroppen efter en rejäl genomkörare. Fast när jag tittar ut genom fönstret på stadshuset skulle jag helst vilja sticka ut en runda på cykeln direkt - solen skiner från en klarblå himmel!
Well - sömnskuld eller inte, jag måste fortsätta jobba. Denna lilla paus lyfte ögonlocken lite så nu ska det nog gå bra ett par timmar till.

5 januari 2012

Inga mer onda knän!

Nu har jag bytt den mellanstora klingan fram på pendlarjätten. Ska bli skönt att kunna använda en bra växel i motluten. Har varit lite jobbigt att gå från stor klinga + växel 3 till liten klinga + växel 7, och kanske ännu jobbigare åt andra hållet. Ser fram emot att kunna köra på mellanstor klinga och i princip kunna använda alla växlar bak. Köpte klingan på Henrikssons Cykel där dom gärna bytte klingan på veven - besparade mig lite arbete. Den servicen får man inte på Internet!

3 januari 2012

Nytt år, nya mål?

Jahapp, ett nyårsfirande avklarat och nya löften avlagda - eller? Nope - jag gav ett löfte för flera år sedan som jag hållit klockrent - nämligen att inte avlägga några fler nyårslöften. Däremot har jag lite mål inför året - jag ska bli lite lagom tränad så jag är pigg och stark när MTB-säsongen börjar. Tävlingar - det får vi se. Skulle gärna köra något race under året men vet inte när eller i vilken klass. Time will tell... Full fart in i det nya året!!!